onsdag 5 november 2014

Onsdag 5 November - Vi förebereder oss inför HMT-kvalet

Hej igen! Vi har haft Novemberlov m.m, men nu är vi tillbaka. På tisdag nästa vecka är det kval till HMT och detta är alltså sista träffen innan kvalet.

 Så idag fokuserade vi på att öva på hur man brukar gå tillväga vid problemlösning/tävlingsmatte.


Vi gick bl.a. igenom likformighet, och att leta vinklar/sidor med hjälp av grundläggande satser (alternatvinklar, sidovinklar, vertikalvinklar, yttervinkelsatsen).
 Pythagoras sats bara snuddade vi vid, alla var säkra på den.
 Även primtal och delbarhet gick vi igenom, där vi gick igenom de olika metoderna för att räkna ut delbarhet upp till och med 11 (Utom 7), och hur man går tillväga när man primtalsfaktoriserar tal.

Paritet tog vi också bara någon uppgift på, uppgiften löd "Visa att 2002^m - 2003^n, där m och n är positiva heltal, aldrig kan vara jämnt delbart med 2"

Skillnaden på olika sorters bevis pratade vi igenom och tog en del exempel, t.ex. varför cirkelbevis inte fungerar, och när det är bra att använda motsägelsebevis / entydiga lösningar.

Vi var runt 10 personer på träffen, vilket känns bättre än de 4 vi var förra gången.

Träffen varade ovanligt länge eftersom vi hade mycket att gå igenom, vi lämnade lokalen ca kvart i fem.Vi är även glada att annonsera att Hugo och Björn har gått till final i SMT som är lik HMT, fast för gymnasiet. De är de enda grundskoleelever som gått vidare detta året, och att båda är ifrån samma skola är anmärkningsvärt!

Lycka till alla som deltar i kvalet för HMT!

Skriven av Björn Magnusson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar